Geschiedenis
De Australische Terriër (liefkozend "Aussie" genoemd) komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit Australië.
Kolonisten uit Groot-Brittannië namen Schotse, Sealyham, Skye en Dandie Dinmont Terriërs mee. Waarschijnlijk werden voor deze kruisingen later ook nog Yorkshire, Manchester en Ierse Terriërs ingefokt tot er een ras was ontstaan dat aan de behoefte ter plekke voldeed. De bedoeling was een ras te fokken dat boerderijen, stallen, mijnen e.d. vrij hield van knaagdieren en slangen, waaks was, vriendelijk voor baas en gezin en gemakkelijk in het onderhoud. Dat dit streven goed gelukt is, bewijst de hedendaagse Aussie nog steeds.
Karakter
Vriendelijk en opgewekt, temperamentvol, waaks, ontzettend slim en, zoals de meeste terriërs, wat eigenwijs doordat hij zelfstandig moest werken. Vriendelijk voor kinderen maar laat niet met zich sollen. Tamelijk druk en beweeglijk, wat geen probleem is als er voldoende met de hond gewandeld en gespeeld wordt. Bij boswandelingen opletten dat de hond niet een konijnenhol induikt. De Aussie moet van jongs af aan vriendelijk doch vastberaden worden opgevoed. Hij is geschikt om in een flat in de stad te worden gehouden mits er dagelijks flink mee gewandeld wordt of er uitgebreid met andere honden gerend en gespeeld kan worden. De Aussie is klein en handzaam van formaat om meegenomen te worden en is goedkoop in onderhoud.
Uiterlijk
Een klein ras (schouderhoogte 25 cm.) maar ze voelen zich niet klein. Een vrij lang snuitje, puntige oortjes en een alerte blik, een kuifje en een bontkraag, het lijfje voorzien van een harde bovenvacht en een zachte ondervacht en een kort staartje geven deze terriër een ondeugend en pittig uiterlijk. De kleuren roodbruin of black and tan zijn de meeste voorkomende, blauwgrijs of staalgrijs kan ook. Witte vlekjes zijn niet toegestaan.
Vachtverzorging
Regelmatig borstelen houdt de vacht schoon en in goede conditie. Al te vaak wassen wordt afgeraden, daar de vacht dan slap wordt. Nooit een stalen kam gebruiken om te voorkomen dat het haar afbreekt. De kuif mag niet geknipt worden de haren binnen in het oor moeten regelmatig geplukt worden, zodat de oren schoon blijven. Om de drie maanden kunnen de losse haren uit de vacht worden geplukt, het haar tussen de voetzooltjes weggeknipt en het staartje in model worden geknipt.
Op deze manier ziet de Aussie er altijd goed uit
Zijn er pups beschikbaar
op dit moment ?
Links naar kennelhomepagina's
|
|
|
klik op een foto voor vergroting |
|
|
|
|